BLOG: Nog meer bewustwording kweken over (hergebruik) bouw- en sloopafval

In de categorie circulaire bouweconomie op Vakbeurs Recycling houdt BRBS Recycling een symposium onder de titel ‘Oud is het Nieuwe Nieuw!’.

Op dinsdagmorgen voor aanvang van de beurs komen de 200-250 leden en belangstellenden boven in de Evenementenhal in Gorinchem op Next Level bij elkaar. Na afloop kunnen de aanwezigen zo de beursvloer oplopen.

 

BRBS Recycling

Otto Friebel, directeur bij de Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren (BRBS) geeft een toelichting op wat zij in het symposium willen overbrengen. “Onze economie steekt nog steeds in op weggooien. En wij als BRBS Recycling zetten juist in op optimaal hergebruik. Natuurlijk doet de bouw- en sloopbranche al een aantal jaren goede zaken. Maar de ontwikkelingen in monostromen verkrijgen en producten maken van restmateriaal gaan heel snel. En daar valt nog een wereld te winnen.”

 

Symposium

Hij vervolgt: “We organiseren het symposium samen met Veras en Water Alliance en proberen in plaats van de traditionele woensdag deze keer de dinsdagmorgen voor aanvang van de beurs.

We hebben gekozen voor vier sprekers en als dagvoorzitter Harry Dijkema. De laatste maakte onlangs voor ABNAmro een podcast over duurzaamheid en innovaties.

Een van de sprekers, Ferdi Licher directeur van BZK verantwoordelijk voor bouwen en energie komt vertellen over hun ideeën omtrent duurzaam bouwen en hergebruik van materialen.”

Friebel: “Er komt ook een spreker van de TUDelft, Prof. Dr. Ir. Hans Wamelink die vanuit zijn materialenkennis zal ingaan op veranderingen in productgedrag. Wat vraagt dat vervolgens van de aanpak om die materialen om te werken? En de derde spreker, Marijn Bijleveld van CE Delft, reflecteert het symposiumthema op de R-ladder, voorheen bekend als de ladder van Lansink. Het draait om refuse (heb ik het nodig en kan ik het niet delen met iemand), rethink (minder belastende producten overwegen) en reduce (consuminderen). En met reuse, repair en refurbisch ga je dan al meer de hergebruikkant op. Vaak voegt men er dan nog repurpose, recycle en recover aan toe.”

De vierde spreker, Arend van de Beek van Lagemaat Circulair laat tenslotte zien wat er mogelijk is met 1:-hergebruik.

Aan het eind vindt er nog een paneldiscussie plaats.

Quote | Otto Friebel
“Het plein meet dit jaar 450 m2, substantieel meer dan in 2022. Hier kunnen bouwbedrijven maar ook overheden en recyclers netwerken en ideeën uitwisselen over innovaties.”

Meewerkende partijen

Friebel noemt nog meer samenwerkingen, ze staan namelijk ook op het grondstoffenplein met Veras (de branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven) en Water Alliance (expert aan de technische kant als het gaat om waterscheiding). “Het plein meet dit jaar 450 m2, substantieel meer dan in 2022. Hier kunnen bouwbedrijven maar ook overheden en recyclers netwerken en ideeën uitwisselen over innovaties.”

Smart Equipment

Zoals al aangegeven krijgen de BRBS-leden de kans na het congres de beursvloer op te lopen. Daar valt voor hen maar ook voor alle andere bezoekers nog heel wat te zien. Zowel op de beursvloer zelf als in het Demopark. Zo toont Smart Equipment een elektrische versie van de Finse TANA Shark 440ET afvalhakselaar op rupsbanden. Hij verkleint afval naar groottes tussen 30mm en 400mm in een passage. Zijn veelzijdigheid, robuustheid en lage uitbatingskosten maken hem met recht tot smart equipment.

Ook bij de traagdraaiende breker HAMMEL VB950DK van Duits fabricaat krijgt de gebruiker efficiëntie, gebruiksvriendelijke bediening en verminderde geluidemissie. Deze twee-assige preshredder kan diverse afvalstromen verkleinen tegen hoge capaciteit. Denk aan A- en B-hout, groenafval, aluminium en schroot.

De Deense M&J preshredder, M&J P250 E-DRIVE, werkt met volledig elektrische aandrijving. Daarmee bespaart de gebruiker op energie (naar schatting tot 50 procent) en geven de shredders minder geluidoverlast. Bovendien draaien ze bedrijfszeker met een hoge uptime, aldus de leverancier.

Op de vloer vormen energie-efficiëntie en duurzaamheid de rode draad bij bewustwording over (hergebruik) bouw- en sloopafval.

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u deelnemen aan het recycling symposium op 21 november? Meldt u dan aan via deze link

Deel dit bericht

Scroll naar top