Afvalverwerking: de laatsten zullen de eersten zijn

In dit artikel

Afvalverwerking

Afvalverwerking: de laatsten zullen de eersten zijn

Alle mensen bij elkaar produceren een enorme berg afval, ook wel: een berg hernieuwbare grondstoffen. Een afvalverwerker zat voorheen aan het eind van de keten, maar ze zijn nu ook leverancier van grondstoffen. Hierdoor zitten afvalverwerkers aan het einde en aan het begin van de keten. Dagelijks zijn afvalverwerkers bezig om deze berg afval om te zetten in grondstoffen. Hier komen veel verschillende processen en mensen bij kijken en dat resulteert in dat we al 80% van het afval recyclen. We zijn al goed onderweg, maar er zijn nog veel stappen te gaan om in 2050 volledig circulair te zijn.

 

De boodschap is duidelijk: het recyclingpercentage in Nederland moet omhoog. Maar hoe kan de sloopsector hier handen en voeten aan geven? Hoe kunnen vrijgekomen materialen zo zuiver mogelijk gewonnen worden? Hoe maximaliseren we het hergebruik van de beschikbare grondstoffen? Ketensamenwerkingen en hergebruik van materialen is de nieuwe standaard aan het worden.

 

Van afschuiven naar verantwoordelijkheid nemen

Als inzamelaar en verwerker zit je in veel ogen aan het eind van de keten. Net als bij een aflaat lijkt de verantwoordelijkheid voor het afval afgekocht te worden. Gelukkig groeit het besef van een ketenverantwoordelijkheid, maar te vaak beïnvloeden stoorstoffen in de restfractie de kwaliteit en kosten van verwerking. Dit resulteert erin dat sommige producten niet recyclebaar zijn en verbrand worden. Gelukkig worden er op de verpakkingen van producten steeds beter aangegeven wat wel en niet gerecycled kan worden. Door producten te ontwerpen die recyclebaar zijn en door steeds meer nieuwe technieken voor het verwerken van afval, kunnen de afvalverwerkers steeds beter grondstoffen uit afval scheiden en verbetert de kwaliteit van de hernieuwbare grondstoffen. Betere bronscheiding is evident, maar betere sortering na inzamelen ligt weer meer in de beïnvloedingssfeer van de verwerker. De recyclingtechniek leveranciers zetten hier flink op in met hun nieuwe ontwikkelingen. De eerste stap naar betere kwaliteit en hogere verdiensten begint daarom met een bezoek aan Vakbeurs Recycling.

 

Misschien wel de onveiligste sector

De sector afvalbeheer is de sector waarin relatief de meeste ernstige arbeidsongevallen plaatsvinden. (Bron: Rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018 – Inspectie SZW). Samen met de brancheverenigingen en exposanten willen we veilig en gezond werken binnen de afvalsector naar een hoger plan tillen. Om calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen, is het nodig kennis te hebben van de risico’s die zich voordoen bij het werken met afvalstoffen en de oplossingen die er vandaag de dag zijn.

 

Jaarlijks veroorzaken afvalbranden miljoenen euro’s aan schade. Zeker richting de zomer nemen de afvalbranden toe. Afval ligt dan langer opgeslagen bij installaties door een lagere inzamelfrequentie en minder onderhoudstops. Ook de toenemende temperatuur heeft hier invloed op. Het opgestapelde afval gaat broeien en de brand ontstaat spontaan.

 

Naast dat deze afvalbranden zonde zijn van de grondstoffen is het ook nog schadelijk voor de volksgezondheid, onveilig voor werknemers en een enorme kostenpost voor bedrijven. Bij deze branden kunnen giftige stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat boeren hun vee niet naar buiten kunnen en gewassen niet geoogst kunnen worden. Een afvalbrand heeft dus niet alleen invloed op het bedrijf zelf, maar ook in de omgeving. Er zijn verschillende slimme technieken ontwikkeld die dit soort branden kunnen voorkomen en dus onnodige kosten besparen. Op Vakbeurs Recycling zijn er verschillende brandpreventiemiddelen te vinden. Denk hier bijvoorbeeld aan een camera die constant de temperatuur van het afval controleert.

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van Vakbeurs Recycling en volg ons op LinkedIn voor de laatste informatie over het event.

 

Deel dit bericht

Andere interessante artikelen

Scroll naar top