Nederland breekt inzamelrecord e-waste: een stap vooruit in de circulaire economie

Ontwerp zonder titel (16)

Nederland breekt inzamelrecord e-waste: een stap vooruit in de circulaire economie

In 2024 is in Nederland een recordhoeveelheid aan afgedankte elektrische en elektronische apparaten, lampen, batterijen en fietsaccu’s ingezameld. De totale hoeveelheid kwam uit op 239 miljoen kilo, een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Stichting OPEN, verantwoordelijk voor de landelijke inzameling, spreekt van een historisch resultaat dat gelijkstaat aan het gewicht van 23 Eiffeltorens.


Volgens voorzitter Steven van Eijck is dit succes te danken aan de gezamenlijke inzet van producenten, gemeenten, bedrijven en consumenten. Het gaat daarbij niet enkel om het verwerken van afval, maar vooral om het behouden van waarde in de keten.

 

Structurele investeringen en beleid

De groei is onder meer het resultaat van structurele investeringen in het inzamelsysteem. Zo werd het netwerk uitgebreid tot meer dan 30.000 inleverpunten, kwamen er circulaire inzamelmeubels in winkels, en werd de aanpak voor zakelijke ontdoeners verbeterd. Een belangrijke bijdrage kwam van de Stimuleringsregeling voor de metaalsector, die in 2024 bijna 64 miljoen kilo e-waste opleverde, meer dan 50 procent meer dan het jaar ervoor.


Daarnaast besloot de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat eind 2024 om de bestaande 65%-doelstelling voor inzameling los te laten. Voortaan wordt gemikt op 85% van de daadwerkelijk geproduceerde hoeveelheid e-waste per jaar. Deze koerswijziging geeft ruimte aan een meer circulaire aanpak, waarbij ook hergebruik een vaste plaats krijgt.

 

Circulaire potentie van e-waste

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom en bevat een schat aan waardevolle grondstoffen. Stichting OPEN en haar partners wisten gemiddeld 82 procent van het ingezamelde materiaal terug te winnen, wat het uitzonderlijke circulaire potentieel van deze stroom onderstreept. Directeur Jan Vlak wijst op de effectiviteit van een integrale aanpak, waarbij naast inzameling ook transparantie en bewustwording centraal staan.

 

Toekomstbestendige aanpak

De resultaten van 2024 maken duidelijk dat Nederland flinke stappen zet richting een circulaire economie. De combinatie van beleidswijzigingen, ketensamenwerking en maatschappelijke betrokkenheid zorgt ervoor dat e-waste niet langer wordt gezien als probleem, maar als grondstof van de toekomst. Wat resteert is het verder uitbouwen van deze koers, met oog voor hergebruik, innovatie en sociale impact.

Deel dit bericht