BLOG: ‘Kunststofsector moet nu schalen om de circulaire doelstellingen te halen’

IMG_0533

BLOG: ‘Kunststofsector moet nu schalen om de circulaire doelstellingen te halen’

Deze keer belichten we de pijler kunststofrecycling van de drie hoofdthema’s op Vakbeurs Recycling.

Van 21 t/m 23 november vindt de bezoeker niet alleen innovaties op de beursvloer in Gorinchem. In seminars gaan diverse sprekers in op de mogelijkheden van nieuwe technologieën bijvoorbeeld. Zo houdt TNO een presentatie over een circulair model op basis van AI om de beste polymeertoepassing te voorspellen. In een andere sessie gaat Polestar Capital in op trends en ontwikkelingsfasen in de chemische recycling met bijbehorende, financiële modellen.

 

Kunststof-model op basis van AI

Business Developer Circular Plastics Modelling bij TNO Tim Bulters licht hun presentatie toe. “Ons model RecyQMeter, dat samen is ontwikkeld met de Universiteit Maastricht, werkt op basis van machine learning. Het bevat een grote hoeveelheid data over de eigenschappen van polymeren en de eisen die worden gesteld aan specifieke toepassingen. Een verwerker kan zijn stroom invoeren, inclusief vervuilingen en mogelijke degradatie en de dataset van technologieën voorspelt dan de mogelijke en beste applicatie(s). Dat gebeurt op basis van het financiële plaatje maar ook vanuit een toepassing. Uiteindelijk kiest hij/zij het voor hem of haar beste scenario.”

Hij vervolgt: “Het werkt ook andersom. Een fabriek op zoek naar een grondstof kiest door invoer van zijn/haar specificaties de meest ideale grondstof en kan op basis daarvan op zoek naar een leverancier. Of een bedrijf kan zelfs gaan voor diversificatie en meerdere producten gaan maken op basis van nieuwe stromen. En iemand die een nieuwe techniek of technologie ontwikkelt, ziet in een oogopslag welk kostenplaatje bij welke output hoort.”

 

Verschillende scenario’s

Tim presenteert RecyQMeter op de beurs met diverse voorbeelden. “Er zijn zoveel uiteenlopende kunststoftoepassingen. Van kozijnen tot aan voedselverpakkingsfolie. In RecyQMeter zitten openbare data maar ook inputdata vanuit klanten. Maar wij willen graag nog specifiekere data invoeren. Dat zal ik de bezoekers ook uitvragen. Hoe meer data hoe breder gebruikers het model kunnen toepassen. Dan krijgen ze diverse scenario’s om hun keuze te maken en te onderbouwen. De uiteenlopende kunststoftoepassingen bieden mogelijkheden aan evenzoveel recyclede producten. Van de buitenkant van de wasmachine tot aan de folie in food en de al genoemde kozijnen in de bouw.”

Quote | Reinier van der Vusse
‘Het blijft mij steeds verrassen hoe innovatief Nederland opereert.”

Investeringsfonds

Een andere presentatie gaat over financieringsmodellen. Met het door institutionele en impactinvesteerders gevulde fonds van 210 miljoen euro zoekt Polestar Capital naar baanbrekende, circulaire technieken. Reinier van der Vusse: “Wij zoeken de potentiële game changers in kunststofrecycling. Zoals bij de chemische recycling. Dan gaat het om toevoegingen als kleur, brandvertragers en andere additieven aan het einde levensduur uit kunststofafval te halen, op moleculair niveau dus. Maar ook aan de biobased-kant gebeurt er van alles. Zo lopen er projecten om van gft of feedstock zoals suikerbieten biopolymeren te maken. Het blijft mij steeds verrassen hoe innovatief Nederland opereert.”


Hij noemt diverse partijen waarmee ze op dit moment onderhandelen voor een samenwerking maar ook als voorbeeld de eerste QCP-fabriek op Chemelot die zij zo’n tien jaar geleden financierden. Inmiddels rolt deze huishoudelijk-plasticafvalverwerker vijf fabrieken uit binnen Europa waar het kunststof afval hoogwaardig omzet in circulaire HDPE en PP.

Schalen om doelen te halen

Van der Vusse vervolgt: “Op de beurs willen we kennis delen zodat de kunststofsector beter begrijpt hoe interessante projecten ook financiering vinden. We geven ook tips van bij welke ontwikkelingsfasen hoort welk financieel plaatje. Naast financieel rendement nemen we ook bij elk project mee of het voldoende ‘rendeert’ op CO2-besparing. Het gaat ons om efficiëntieslagen en waardecreatie.”

Van der Vusse waarschuwt dat de sector nu moet schalen om de circulaire doelstellingen te halen en ketens te sluiten. “Dat impliceert een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen. Ook wij als financiers. De uitdaging zit in het feit dat er op verschillende schaalgroottes bedrijven hun deel moeten doen. De start/scale ups om innovatie succesvol te lanceren. De Renewi’s van deze wereld om afvalstromen in te zamelen en te sorteren om de meest hoogwaardige verwerking te krijgen. Maar ook de grote multinationals zoals Shell en Loyendell Basel om af te stappen van virgin fossiele grondstoffen en grootschalig over te gaan naar circulaire grondstoffen voor de productie van hun kunststoffen.”

Deel dit bericht

Scroll naar top