Revolutionaire technologie belooft eindeloos recyclen van plastic

plastic recycling

Revolutionaire technologie belooft eindeloos recyclen van plastic

Een nieuwe technologie, bekend als ‘geavanceerd recyclen’, kan mogelijk alle soorten plastic oneindig transformeren tot nieuw materiaal, wat een doorbraak betekent voor de circulaire economie.

 

De uitdagingen van traditionele recycling

Mechanische recycling, de huidige standaard, is effectief voor sommige soorten plastic zoals PET, maar resulteert vaak in ‘downcycling’, waarbij de kwaliteit van het plastic vermindert. Lars Krause van het nova-Instituut benadrukt dat deze gerecyclede materialen vaak verontreinigd zijn en daardoor niet goedgekeurd worden voor voedselcontact. Hierdoor wordt slechts een fractie van het totale plastic afval daadwerkelijk hergebruikt.

 

 

Een sprong voorwaarts voor recycling

Met ‘geavanceerd recyclen’ wordt een veelbelovende toekomst geschetst waarin vuil en gemengd plastic afval getransformeerd wordt tot nieuw, bruikbaar plastic. Dit proces kan oneindig herhaald worden, wat een significante impact zou kunnen hebben op de hoeveelheid afval die onze planeet teistert. Volgens de huidige gegevens produceert de wereld jaarlijks ongeveer 350 miljoen ton plastic afval. Met een schokkende 6% recyclingpercentage, zoals onderzoek van Roland Geyer’s team aan de University of California, Santa Barbara aantoont, is de noodzaak voor betere recyclingmethoden duidelijk.

 

 

Geavanceerd recyclen: Een chemische oplossing

Geavanceerd recyclen belooft een oplossing te bieden voor het beperkte succes van traditionele recycling. Door middel van chemische processen kunnen gemengde plastic afvalstromen omgezet worden in pure chemicaliën die opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van plastic. Dit maakt het mogelijk om plastic te produceren dat identiek is aan nieuw plastic, wat essentieel is voor het bevorderen van een circulaire economie.

 

 

Wereldwijde inspanningen en investeringen

Europa loopt voorop met meer dan 100 technologieën op het gebied van geavanceerd recyclen en verwacht tegen 2026 de capaciteit te verdubbelen. In de Verenigde Staten is meer dan 7 miljard dollar geïnvesteerd in geavanceerde recyclingmethoden, met producten zoals de flessen van Herbal Essences die al op de markt zijn. Technip Energies en Anellotech werken zelfs samen om hun Plas-TCat™ proces te ontwikkelen, een technologie die gemengd plastic afval omzet in basischemicaliën.

 

 

Toekomstperspectief en publieke opinie

Ondanks het potentieel van geavanceerd recyclen, is er publieke weerstand en wantrouwen ten aanzien van plastic recycling. De uitspraak van Beyond Plastics dat geavanceerd recyclen slechts een lobby- en marketingtactiek is van de petrochemische industrie, benadrukt de complexiteit van het onderwerp. Toch biedt de technologie hoop: als het zijn potentieel waarmaakt, zou 90% van het huidige niet-gerecyclede plastic teruggebracht kunnen worden in de productie van nieuwe plastic.

 

 

 

Bronnen

Deel dit bericht

Scroll naar top