Verkleiningsprocessen volledig onder stikstof

Beschrijving

All shredding processes take place in a nitrogen atmosphere

… de universele shredder van het type NGU en de rotorschaar van het type VR maken het veilig versnipperen van gevaarlijke stoffen in een beschermende atmosfeer mogelijk.

Afval bevat niet alleen waardevolle grondstoffen voor recycling, maar vaak ook gevaarlijke chemicaliën zoals giftig fluor waterstofzuur en zwavelzuur, waarvan de dampen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. De verwerking van dit recyclebare materiaal is dan ook niet zonder risico – er bestaat gevaar voor brand, explosies en onomkeerbare schade aan mens en natuur. Eén oplossing is inerte technologie die recycling in een beschermende atmosfeer mogelijk maakt. BHS-Sonthofen heeft nu voor het eerst twee shredders ontworpen die volledig in een stikstofatmosfeer werken – aanvankelijk gepland voor de recycling van lithium-ion batterijen. In principe is echter een breed scala van toepassingen mogelijk voor toxische en gevaarlijke materialen, van shredding-mixing-pomp (SMP) tot gevaarlijk chemisch afval.

Stikstof zorgt voor gevaarlijke processen

Beide gebruikte BHS-recyclingmachines – de roterende schaar (type VR) voor het voorverkleinen en de universele shredder (type NGU) voor het echte verkleinen van het materiaal – zijn gasdicht ontworpen en worden met stikstof gevuld. Dit minimaliseert het risico van explosies en brand. Voor het afdichten van de machines zijn hoogwaardige speciale kunststoffen gebruikt, die bovendien zuurbestendig zijn en bestand zijn tegen het zware gewicht van de machines. Tijdens het hele versnipperingsproces bewaken sensoren de stikstofatmosfeer. Bij een lek kunnen beide machines als laatste beschermingsmaatregel binnen enkele seconden volledig met water worden overspoeld. Met alle aanpassingen bieden de inertiseerbare shredders dezelfde prestaties en functionaliteit als de beproefde standaardmachines.

Scroll naar top