Recycling van batterijen: veiligheid voorop bij proeven

Beschrijving

Recycling van batterijen: veiligheid voorop bij proeven

… van batterijen in een beschermende atmosfeer in het testcentrum in Sonthofen.

Lithium-ionbatterijen spelen nu een cruciale rol op vele gebieden van het digitale leven en vooral op de weg naar elektromobiliteit. Voor hoogwaardige energieopslag kan men niet om lithium en andere zeldzame aardmetalen heen. Een duurzame waardeketen veronderstelt dat de batterijen worden gerecycleerd – maar dit is niet geheel zonder risico: want zelfs wanneer batterijen volledig ontladen zijn, blijft er altijd een restrisico dat zij in brand vliegen of ontploffen. Bovendien ontstaan bij de recycling zeer giftige stoffen, zoals het uiterst corrosieve fluorwaterstofzuur.

De officiële goedkeuring van het testcentrum voor breekproeven met lithium-ionbatterijen was daarom geen eenvoudig proces, zoals Steffen Hinderer, directeur procesontwikkeling bij BHS-Sonthofen, uitlegt: “In het begin was het helemaal niet duidelijk welke gevaarlijke stoffen zouden ontstaan en wat de samenstelling van de afvalgassen zou zijn die tijdens het proces zouden ontstaan. Natuurlijk hebben we nauwgezet op de veiligheid gelet en elke test met de autoriteiten gecoördineerd.”

Om de veiligheid van de testfaciliteit te garanderen en de medewerkers te beschermen, heeft BHS-Sonthofen in samenwerking met TÜV Süd en ZÜS een uitgekiend veiligheidsconcept ontwikkeld: eerst controleert BHS of de te shredderen batterijen daadwerkelijk volledig diepontladen zijn. Beide gebruikte BHS-hakselaars – de rotorschaar (type VR) voor het voorversnipperen en de universele hakselaar (type NGU) voor het hoofdversnipperen van het materiaal – zijn gasdicht ontworpen en worden met stikstof gevuld. Dit vermindert het risico van explosies en brand. Sensoren in de versnipperaars bewaken het hele proces. Bij een plotselinge stijging van de druk of de temperatuur in de machines reageert het besturingssysteem en stopt het versnipperingsproces automatisch. In geval van brand kunnen de machines ook volledig worden overspoeld met water.

Scroll naar top